Wakamefalafel

Zeewier als nieuwe smaakmaker in de Nederlandse keuken? Wij vinden het wel interessant, vooral ook omdat onze Wytse stage liep in Noorwegen op een zeewier boerderij en ons laaiend enthousiast maakte. Lees hier een lekker recept, de bijdrage van zijn vriendinnetje, die ook stage liep op een (andere) zeewier boerderij in Noorwegen.

Ingrediënten

10g gedroogde wakame
75g couscous
200g kikkererwten uit blik
1 ei
1 rode ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 el havermeel
100g zongedroogde tomaten

Bereiding
Doe de wakame in een kom met 0,5 liter heet water en laat 10 minuten wellen. Laat vervolgens 5 minuten uitlekken in een vergiet en snijd in stukken van 1 cm.
Doe de couscous in een kom en schenk er 225ml kokend water bij. Laat in circa 10 minuten gaar worden, terwijl je af en toe roert.
Doe de couscous, als al het water is geabosorbeerd, met de kikkererwten, het ei, de ui, knoflook, havermeel en zongedroogde tomaatjes in een keukenmachine en maal alles tot een goed gemengd, plakkerig deeg met een klein beetje structuur. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Doe wat olie in een kommetje en vet je handen in zodat het deeg niet aan je vingers blijft plakken. Neem 20g van het deeg en draai er een balletje van. Druk dat voorzichtig plat tot een falafel. Herhaal tot het deeg op is.

Verhit de oven 200graden en bak de falafel 30-40 minuten op een rooster in de oven tot ze bruin en knapperig zijn maar van binnen nog zacht.

Lekker uit het vuistje maar ook tussen een pitabroodje, belegd met sla, tomaatjes en een frisse komkommersaus of yoghurt dipsausje met rucola.